Hoe werkt het eiwitdieet of proteïnedieet?

Om de werking van het proteïnedieet te begrijpen, is het noodzakelijk om de belangrijkste basisbegrippen van een proteïnedieet te kennen. Hieronder een handig overzicht.

shutterstock_568631260

Belangrijkste basisbegrippen

  • Eiwitten of proteïnen zijn de bouwstenen van ons lichaam. We gebruiken eiwitten om onze spiermassa op te bouwen en te onderhouden, maar deze zijn ook belangrijk voor onze hormonen en enzymen. Naast koolhydraten en vetten, zijn eiwitten de belangrijkste voedingstoffen in het menselijk lichaam. Het is belangrijk om doorheen de dag voldoende eiwitrijke producten te eten, zodat er voldoende (hoogwaardige) proteïnen door het lichaam worden opgenomen en het metabolisme wordt gestimuleerd.
  • Koolhydraten zijn die de belangrijkste brandstof voor ons lichaam. Zolang je niet te veel koolhydraten eet, zijn ze in principe niet slecht voor je. Je lichaam heeft koolhydraten nodig om alledaagse activiteiten uit te voeren. Koolhydraten vind je in voeding zoals brood, aardappelen, fruit, groenten, suiker, …
  • Vetten zijn een andere belangrijke brandstof(reserve) voor ons lichaam. Onverzadigde vetten vormen een belangrijk bouwstof voor hormonen en zorgen voor extra energie en het vasthouden van lichaamswarmte. Wanneer je te veel koolhydraten eet en te weinig beweegt zal jouw lichaam meer verzadigde vetten uit voeding opnemen en zelf aanmaken. Een te hoog vetgehalte is zeer slecht voor je lichaam en kan allerlei hart- en vaataandoeningen met zich meebrengen. Daarom mag je tijdens jouw proteïnedieet slechts beperkt (onverzadigde) vetten eten.
  • Ketose is de staat waarin jouw lichaam zal treden wanneer je het proteïnedieet correct volgt. Je lichaam zal dan overschakelen naar vetverbranding omdat er weinig koolhydraten in het lichaam aanwezig zijn. In normale omstandigheden halen we onze voornaamste energie uit koolhydraten. Bij ketose worden vetten in de lever omgezet in ketonen, waarvan een deel omgezet wordt in energie en het ander deel wordt uitgescheiden door o.a. urine. Dit heeft als resultaat dat je jezelf energiek zal voelen en geen honger ervaart. Tijdens het proteïnedieet bereik je een staat van ketose twee tot vier dagen na de opstart van het dieet. Je lichaam blijft gedurende fase 1 en 2 in ketose zolang je het programma niet onderbreekt. Doe je dat wel, dan moet je opnieuw 2 tot 4 dagen rekenen alvorens dit proces weer op gang komt.

Werking proteïnedieet

Jouw lichaam slaat koolhydraten, suikers en vetten op als lichaamsvetten als je hiervan te veel eet. Het vormen van deze vetreserves is namelijk een natuurlijk mechanisme waarbij we ons lichaam beschermen tegen hongersnood. Helaas eten mensen te vaak (onbewust) suikers en ongezonde vetten. Hierdoor gaan ze vele vetreserves opslaan, met overgewicht als gevolg.

Een proteïnedieet is een effectieve manier om weg te stappen van deze ongezonde levensstijl. Het helpt je om snel en blijvend gewicht te verliezen. Je zal met dit dieet enkel de overbodige vetmassa afschudden, door de beperkte inname van koolhydraten en vetten. Door daarnaast veel eiwitten of proteïnen te eten zal je jouw spieren beschermen en verder opbouwen. Bovendien behoudt de huid haar elasticiteit en blijft ze stralend.